Kablosuz Ağlarda “Gürültü” Problemleri Hakkında

Bu gün sizlere kablosuz ağların kullanımının çok çok artması sonucu ortaya çıkmaya başlayan bir sıkıntıdan bahsedeceğim.  Kablosuz ağlar, kullanıldıkları ortam dahilindeki başka faktörlerden de etkilenebiliyorlar. Örneğin, 2,4Ghz veya 5Ghz  bandında çalışan AP’ler, çalıştıkları frekansa etki eden diğer cihazlar yüzünden çalışamaz hale gelebiliyorlar.

Özellikle 2.4Ghz frekansı ciddi problem. Günlük hayatta kullandığımız birçok kablosuz ekipman, bu frekanstan çalışıyor.  Kablosuz video aktarıcılar, evlerimizdedeki sabit hatlar için kullandığımız kablosuz DECT telefonlar, bebekleri  dinlemek/izlemek için kullanılan kablosuz alıcı vericiler, mikrodalga fırınlar(büyük tehlike!), bluetooth cihazlar vesaire  vesaire… Bunlara ek olarak ortamda çalışan, sinyali bize kadar ulaşan ama bizim olmayan kablosuz access point’ler.. Bu  cihazların tümü, eğer bizim kablosuz erişim cihazlarımıza kadar sinyallerini ulaştırabiliyorlarsa bizim AP’lerin  yayınlarını olumsuz etkiliyorlar, hatta tümüyle bozabiliyorlar.

İşte bu ortamda çalışan AP’lerin, sadece birinin veya birkaçının değil, hepsinin ortamı tarama ve bize detaylı bilgi  sağlama özelliğinin olması gerekir.

Belirli frekans bantlarını gerçek zamanlı olarak Layer1 ortamında tarayıp ham data alabilen bu sistemlere Spectrum Analyzer  denilir. Spectrum Analyzer cihazları önceden USB’den bilgisayarımıza bağladığımız ekipmanlardı. Bilgisayarımıza bu  cihazları takar ve inceleyeceğimiz ortamda bunları çalıştırıp o bölgenin havasını “koklardık”. Artık USB’den takılan bu  pahalı ekipmanlara ihtiyacımız yok, artık her AP’nin birer Spectrum Analyzer’lik yaptığı kablosuz ağ yapıları  kurulabiliyor. Hatta ve hatta artık AP’ler bir yandan yayın yaparken bir yandan da Spectrum Analyzer’lik yapıp ortamdaki  tüm sinyalleri bize gösterebiliyorlar.

Spectrum Analyzer olarak çalışabilen AP’ler sayesinde, bizler, artık herhangi bir AP’nin duyabildiğini her türlü sinyali  analiz edip, bu sinyalin AP’yi etkileyip etkilemediğini anlayabiliyoruz. Bu imkan önemli bir imkan, özellikle kablosuz  ağların dominant bağlantı teknolojisi haline geldiği, son kullanıcı için kablo bulunmayan ofislerin kurulduğu günümüz  dünyasında gerçekten büyük bir imkan. Önceden kablosuz network, kablolu ağ çalışmadığı zaman danışılan bir yardımcı  ortamdı. Artık kablosuz ağ olmadan veya kablosuz ağ düzgün çalışmadan işler yürümüyor, çok çok kritik işler kablosuz ağlar  üzerinden yürütülüyor.

Peki, daha açık olmak gerekirse bu sistem tam olarak ne işimize yarayacak?

Bu sistem sayesinde biz istediğimiz zaman AP’lerin tam olarak neler duyduğunu anlayabileceğiz. Yoksa bizim AP’nin  yakınlarında, binanın diğer tarafındaki ofiste olan ama orada olduğunu bilmediğimiz bir mikrodalga fırın mı var? Yoksa  bizim kattaki kablosuz ağ, üst kattaki gibi sapasağlam çalışmıyor, sebebi bu mu? Özellikle sabahları kablosuz ağ arada bir  duruyor, yoksa yan ofisteki arkadaşlar poğaçalarını mı ısıtıyorlar mikrodalgada? :))

Evet eskiden bu tip problemleri tespit edip ortadan kaldırmak çok çok zordu. Artık bir RF uzmanının yerinde müdahalesine  bile gerek yok, AP’ler otomatik olarak kendisini rahatsız eden gürültüyü anlayıp hemen boş ve rahat bir kanala  zıplayıveriyorlar.

Velhasıl artık tüm AP’lerimizde Spectrum Analyzer çalışması ve hem Kablosuz Ağ yayını yapıp hem de aynı anda Spectrum  Analzer ile veri toplanabiliyor olması çok aradığımız ve önemli bir kablosuz ağ mimarisi…

İyi çalışmalar.

Oğuzhan Eren

Yorum bırakın